Skip to main content

Parasieten

Header Hond Parasieten

Parasieten bij de hond

Het kan natuurlijk enorm leuk zijn om je hond - en zeker een puppy - de buitenwereld te laten ontdekken. Wel kan je hond daar in contact komen met schadelijke parasieten. Sommige daarvan kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij parasieten kun je onder andere denken aan: wormen, vlooien, teken en mijten. Maar maak je geen zorgen, deze parasieten hoeven de gezondheid van je hond niet aan te tasten.  

Misschien heb je deze poster van parasieten bij de hond een keer bij de dierenarts zien hangen?

Poster Belangrijkste parasieren bij de hond

De belangrijkste parasieten

In Nederland zijn verschillende parasieten aanwezig, de meest relevante voor honden zijn:

 

Iedereen die wel eens een vlooienplaag in huis heeft gehad realiseert zich, hoe vervelend het is en dat je dat nooit meer wilt hebben. Wanneer je je hond (en diens omgeving) preventief tegen vlooien wilt beschermen, is het belangrijk dat je een middel gebruikt, dat vlooien doodt voordat ze eitjes kunnen leggen. Vlooien zorgen niet alleen voor jeuk, maar kunnen ook vervelende ziektes overdragen. Bij een vlooienplaag dien je niet alleen je hond, maar ook andere huisdieren en je huis te behandelen. 95% van het probleem zit in de omgeving!

Wanneer een hond buiten loopt, loopt hij/zij risico om een teek op zich te krijgen. Net als vlooien kunnen ook teken nare ziektes overbrengen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Wanneer je je hond (en diens omgeving) preventief tegen teken wilt beschermen, gebruik dan een geschikt middel dat teken snel doodt. Als je op de huid van je hond een teek tegenkomt, gebruik dan een speciale tekentang om ‘m zo snel mogelijk te verwijderen. Lees meer over de ziekte van Lyme bij honden.

Verder kunnen honden ook last krijgen van mijten, zoals oormijt, schurftmijt (Sarcoptes) of Demodex. Deze mijten kunnen vervelende gevolgen hebben voor honden. Vraag tijdens een consult bij de dierenarts de oren van je hond hierop na te laten kijken. In het buitenland zie je vaak (aandoeningen als gevolg van) mijten bij zwerfdieren. 

Worminfecties hond

Honden kunnen verschillende wormen inwendig bij zich dragen. Deze kunnen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van zowel het dier als ook de mens. Een aantal wormsoorten kunnen ook door honden op mensen worden overdragen, waaronder de spoelworm. Zo’n ziekte, die van dier op mens kan overgaan, noemen we een zoönose. 

Zo kunnen mensen besmet raken met spoelworm via de ontlasting van honden en katten in bijvoorbeeld parkjes en zandbakken. Longworm verspreidt zich bijvoorbeeld via (naakt)slakken waar je dier mee in contact komt. Prooidieren zoals vogels en muizen kunnen lintworm bij zich dragen.

In Nederland komen de wormsoorten spoelworm en longworm het meeste voor bij honden. Lintworm komt soms ook bij honden voor (maar vaker bij katten als gevolg van jaaggedrag).  Zolang je hond geen vlooien heeft of prooidieren eet, is het risico op lintworm is bij honden heel erg laag. Lees meer over wormen bij de hond

Je hond beschermen tegen parasieten

Door parasieten die op of in je hond komen zo snel mogelijk te doden, kun je voorkomen dat je hond ziek wordt van die parasieten. En voorkomen dat – in geval van spoelwormen en vlooien bijvoorbeeld - eventuele eitjes ervan worden verspreid in de omgeving van je hond, waar ze weer andere dieren en mensen kunnen besmetten. Zo doorbreek je de vicieuze cirkel.

Parasietenbestrijdingsmiddelen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals een tablet, pasta of pipetje met vloeistof voor in de nek. Niet alle middelen doden alle voor jouw hond relevante soorten wormen. Het is dus goed om je te verdiepen in welk product je aan je hond geeft. Via de dierenarts zijn behandelingen verkrijgbaar waarmee je je hond en omgeving met één behandeling kunt beschermen tegen zowel inwendige als uitwendige parasieten, zoals vlooien, teken en wormen. 

Ben je benieuwd of jouw hond risico loopt op parasieten? En zo ja, welke en wat je daartegen kunt doen? Beantwoord de vragen op Para Risk en ontvang gratis een persoonlijk parasietenrisicoprofiel voor jouw hond. Neem deze mee naar de dierenartsenpraktijk en vraag de dierenarts of paraveterinair om advies specifiek voor jouw hond. Dit zorgt ervoor dat je zo veel als nodig én zo weinig als mogelijk behandelt tegen parasieten. 

Kinderen en ouderen

Bij kinderen kunnen worminfecties met de spoelworm van de hond leiden tot de ontwikkeling van onder andere astma, hersenafwijkingen, blindheid en chronische buikpijn. Voor sommige honden is het nodig om ze Maandelijks te ontwormen om zo kinderen en andere kwetsbare mensen te beschermen tegen spoelworminfecties.

Komt jouw hond in de buurt van plekken waar kinderen en/of mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen komen? Denk bijvoorbeeld aan speelplaatsen i.p.v. speelweides. Dan is het belangrijk om je hond maandelijks te ontwormen. Voor pups tot drie maanden oud geldt zelfs dat je ze één keer in de twee weken moet ontwormen. Dit omdat jonge pups zelf ook heel ziek kunnen worden van wormen. 

In deze educatieve brochure lees je meer over de parasieten waar honden bescherming tegen nodig hebben.

Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.