Skip to main content

Beweging

Header Hond Beweging

Honden hebben beweging nodig

Beweging is noodzakelijk om je hond fysiek én mentaal gezond te houden en heeft, ongeacht de leeftijd, een preventieve werking. Op die manier gebruikt je hond zijn/haar energie, spieren en hersenen. Ook verbetert het de conditie van het hart, voorkomt het overgewicht en alle klachten die daarbij horen.

Hoeveel beweging je hond nodig heeft, hangt af van de leeftijd, grootte en het ras. De hoeveelheid beweging van je hond kan geleidelijk worden verhoogd. Voorkom in het eerste jaar spelen op gladde vloeren en traplopen. 

Beweegt je hond steeds minder, vermoed je dat hij/zij moeite of pijn heeft bij bepaalde bewegingen, of maakt je hond afwijkende bewegingen, neem dan contact op met je dierenarts. Een video-opname kan daarbij helpen om te begrijpen of er mogelijk iets aan de hand is of niet.

Spelen met je hond is ook een goede manier om hem/haar fysiek en mentaal te (blijven) stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een balletje of tak weggooien en te laten apporteren, het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Spelen versterkt ook de band tussen jullie. Mocht je hond bijvoorbeeld osteoarthritis (artrose) hebben, bespreek dan de juiste (hoeveelheid) beweging voor jouw hond met de dierenarts.

Tips & tricks voor het uitlaten

Je hond uitlaten doe je niet alleen zodat je hond zijn/haar behoefte kan doen. Tijdens de dagelijkse wandelingen leert je hond ook socialiseren en kan zijn/haar natuurlijke gedrag kwijt. Speuren naar geuren van andere dieren, snuffelen in de struiken en reageren op de omgeving zijn bezigheden die voor een hond heel normaal zijn. 

De ene hond heeft hierin meer vrijheid nodig dan de ander. Zeker pups zullen in het begin angstig zijn om verder bij je weg te lopen. Je kunt in die gevallen kiezen voor een lange lijn. Je houdt je pup dan goed bij je, maar geeft hem/haar toch de mogelijkheid om zijn/haar eigen gang te gaan. 

Andere tips zijn: 

  • Ga minimaal 4 keer per dag met de hond naar buiten.
  • Maak minimaal één keer per dag een lange wandeling, zodat je hond zijn/haar energie voldoende kwijt kan.
  • Neem altijd zakjes mee, zodat je de ontlasting van je hond kunt opruimen (bij restafval). Anders riskeer je een boete. Bovendien kan ontlasting van honden (en katten) parasieten bevatten die mensen en andere honden kunnen besmetten.
  • Op de meeste plekken zijn er uitlaatstroken voor honden beschikbaar. Soms mogen honden loslopen, maar dit moet wel duidelijk staan aangegeven.
  • Varieer in routes, zodat je hond voldoende afwisseling krijgt.
  • Heb je meerdere honden? Laat ze dan uit aan losse riemen, zodat de dominante hond niet bepalend wordt voor de wandeling van de andere hond(en).
  • Als je meerdere honden hebt, neem ze dan ook eens apart van elkaar mee. Zo kunnen ze hun ei kwijt zonder sturing van de andere hond(en). Het versterkt ook je band met die specifieke hond.
  • Valt je hond uit naar andere honden, maar ligt dit niet in lijn met zijn/haar normale gedrag? Mogelijk zit de riem te strak. Blijft je hond uitvallen nadat je de riem losser hebt gedaan? Neem dan contact op met een gekwalificeerde hondengedragstherapeut of je dierenarts voor advies.

Openbare ruimte

Als je met je hond in de openbare ruimte bent, heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Ontlasting van je hond opruimen is in de meeste gemeenten verplicht. Ook voorkomt dat de verspreiding van gevaarlijke ziekten en parasieten, zoals spoelwormen. 

Houd je hond aangelijnd daar waar dat verplicht en verstandig is. Zorg dat je je hond in de openbare ruimte altijd onder controle hebt. Zo verhinder je dat de hond zichzelf, andere dieren of mensen in gevaar brengt. Op die manier ben je lekker samen op pad! 

Lees meer over opvoeding van honden.