Skip to main content

Hoefbevangenheid

header4

Hoefbevangenheid, ook wel bekend als laminitis, is een ernstige aandoening waarbij de lamellen tussen de hoefwand en het hoefbeen ontstoken raken. Hoefbevangenheid komt vaak voor bij paarden met PPID en EMS

Aandoening

In de ondervoet van een gezond paard of gezonde pony zijn het hoefbeen (het laagste botje in de voet) en de hoornwand stevig met elkaar verbonden door een fijne structuur. Dit zijn de hoeflamellen. Ook al zijn deze lamellen in staat om het gewicht van paarden en pony’s te dragen, betreft het alsnog zeer kwetsbaar weefsel dat makkelijk kan worden beschadigd. Bij hoefbevangenheid raken deze hoeflamellen ontstoken, wat erg pijnlijk is voor het paard in kwestie. Bij langdurige hoefbevangenheid - of regelmatig terugkeer - kan er blijvende schade aan de lamellen optreden. Dit kan naast het ‘zakken’ en ‘kantelen’ van het hoefbeen leiden tot permanente pijn. In ernstige gevallen van hoefbevangen paarden kan het hoefbeen de zool perforeren. In dit soort extreem ernstige gevallen is euthanasie helaas de enige optie.

Symptomen

Wanneer de hoeflamellen ontstoken zijn, is de belasting hiervan zeer moeilijk. Het hoefbevangen paard kan daardoor zeer moeilijk staan en soms niet meer lopen. Doordat paarden en pony’s met hoefbevangenheid de hoeven niet of nauwelijks kunnen belasten, zijn diverse uitingen van pijn bij deze dieren waarneembaar. De symptomen van hoefbevangenheid op een rij:

  • Hoef paard

    Trippelen of voorzichtig lopen

  • Hoef paard

    Verplaatsen gewicht naar de achterbenen

  • Hoef paard

    Vaker gaan liggen

  • Hoef paard

    Kreupel lopen

  • Hoef paard

    Warme hoeven

  • Hoef paard

    Voelbare hartslag in de koothole

Oorzaken

Stofwisseling

Een verstoring van de hormoonbalans staat op één in de oorzaken van hoefbevangenheid. Het treedt op door de opname van bepaalde medicijnen of doordat het dier aan een bepaalde ziekte lijdt. Bekende ziekten bij het paard die voor een dergelijke verstoring van de hormoonhuishouding zorgen, zijn PPID en het Equine Metabool Syndroom (EMS). Sommige onderzoeken laten zien dat ongeveer 90% van de hoefbevangen paarden lijdt aan een van deze aandoeningen. Het exacte mechanisme dat hoefbevangenheid veroorzaakt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zorgen verhoogde spiegels van een bepaald hormoon (insuline) in het hoefgebied voor verandering in de doorbloeding en suikerstofwisseling, met als gevolg een ontsteking van de lamellen.

Ziekte

Ziekten op een andere plaats in het lichaam kunnen ook leiden tot hoefbevangen paarden. Het achterblijven van een deel of de gehele nageboorte, een ernstige longontsteking of ernstige diarree zijn hier voorbeelden van.

Voeding

Ook de opname van een plotselinge grote hoeveelheid krachtvoer of een verblijf op een ‘sappige’ weide worden gerekend tot de oorzaken van hoefbevangenheid.

Overbelasting

Paarden met ernstige pijn aan een van de benen verplaatsen een deel van het gewicht naar het tegenoverliggende been. Het gevolg is dat de niet-pijnlijke hoef overbelast raakt. Ook wanneer een paard te veel op een harde ondergrond loopt, vergroot de kans op hoefbevangenheid.

De dierenarts vertelt

In deze video vertelt dierenarts Ellen Roelfsema meer over hoefbevangenheid.

Hoef
Brochure Hoefbevangenheid

Brochure Hoefbevangenheid

Wil je meer weten over hoefbevangenheid? Download dan hier de informatiefolder

Twijfel je over de gezondheid van jouw paard? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.