Veel paarden krijgen in de loop van hun leven last van kreupelheid. De diagnose 'gewrichtsaandoening' of artrose is vaak een teleurstelling voor paardenbezitters. Lange tijd werden de gevolgen van een gewrichtsontsteking als namelijk ongeneeslijk beschouwd.
Aandoening
Wanneer een blessure, overbelasting of gevorderde leeftijd klachten en/of schade aan de gewrichten geeft, komt vaak de diagnose 'artritis' of 'artrose' om de hoek kijken. De gevolgen zijn meestal voortschrijdende functievermindering, waarbij botten en kraakbeen permanent verslechteren en veranderen; vaak worden ook de gewrichtskapsels en aangrenzende banden aangetast.
Gewrichtsaandoeningen kunnen de volgende oorzaken hebben:
- Traumatische gewrichtsaandoeningen zijn te wijten aan eenmalige of meervoudige blessures, waarbij het gewricht bijv. verstuikt wordt, botbreuken optreden of het gewricht door achteruitgang in functie beschadigd wordt.
- Infectieuze gewrichtsaandoeningen ontstaan wanneer ziektekiemen van buiten in het gewricht binnendringen en bacteriën daar een ontsteking veroorzaken.
Bij beide soorten oorzaken kan synovitis optreden: daarbij hoopt zich vocht op in het gewricht, bijv. door te harde training, een verkeerde houding of een verkeerd beslag. De gewrichtsvloeistof wordt troebel en de stroperigheid van de gewrichten neemt af.
Symptomen
-
Gezwollen of warm gewricht
-
Pijn zowel tijdens belasting als in rust
-
Beperking van de beweeglijkheid
-
Langer inrijden nodig
-
Verminderde prestatiebereidheid van het paard
Diagnose
Een vroegtijdige diagnose is bij gewrichtsklachten van belang, want zo kan direct en langdurig worden ingegrepen. Voor de behandeling met een passende therapie is het van belang een juiste diagnose te stellen.
Voor de diagnose onderzoekt uw dierenarts het volgende:
- Controle van risicofactoren (leeftijd, voedingstoestand, soort belasting)
- Algehele conditie van het paard
- Onderzoek van de gewrichten, pezen en banden
- Specifieke symptomen (zie boven)
- Monsteren op zachte en harde ondergrond en buigproeven
Andere manieren om de diagnose te stellen zijn: laboratoriumonderzoek (bloedbeeld), gewrichtspunctie (voor het vaststellen van mogelijke vertroebeling van de gewrichtsvloeistof en verminderde stroperigheid van de gewrichtsvloeistof), diagnostische gewrichtsverdovingen en beeldvormende technieken zoals CT, MRI en röntgen. Ook een artroscopie (kijkoperatie) kan uitsluitsel geven over de ernst en omvang van een gewrichtsaandoening.
Behandeling
De toekomst van gewrichtsbehandeling: stamceltherapie
Stamceltherapie is een medische therapie waarbij stamcellen het centrale bestanddeel van de behandeling zijn. Het is een injectietherapie die bij lichte tot matige kreupelheid effectief kan worden toegepast. Stamcellen die in het laboratorium 'voorgeprogrammeerd' zijn om kraakbeencellen te worden, werken na de injectie in het gewricht ontstekingsremmend, bevorderen de productie van kraakbeenweefsel, activeren kraakbeenbeschermende mechanismen en regeneratie van het kraakbeen en kunnen vaak terugkeer naar een eerder niveau mogelijk maken.
Twijfel je over de gezondheid van jouw paard? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.