Skip to main content

Voeding

Header Hond Voeding

Hoeveelheid en soorten hondenvoeding

Je wilt je hond natuurlijk een zo gezond en leuk mogelijk leven laten leiden. Een combinatie van goede voeding en voldoende beweging draagt hieraan bij. Hoeveel hondenvoer je moet geven, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd; als een hond in de groei is heeft hij/zij meer voer nodig dan wanneer je hond al een stuk ouder is. 

Ook maakt het verschil of een hond gecastreerd is, of er een nestje op komst is of dat de hond melk geeft aan puppy’s. Hoeveel een hond beweegt maakt uiteraard ook veel uit. De hoeveelheid voer moet aan de dagelijkse behoefte voldoen. Als je hond te veel hondenvoer krijgt, zal dat resulteren in overgewicht. 

Je kunt uit verschillende soorten hondenvoeding kiezen:

  • Hund

    Droge brokken

  • Hund

    Natvoer

  • Hund

    Rauw vlees

  • Hund

    Zelf bereid

Hoeveel hondenvoer precies goed is voor jouw hond, hangt ook af van het type voer dat jij hem/haar geeft en welke voedingsstoffen er in dat voer zitten. Als je hond ziek is of misschien al overgewicht heeft, is de voerbehoefte ook anders. 

Eventueel is een aanvulling met een voedingssupplement nodig. Bijvoorbeeld voor een betere darmflora, ter ondersteuning van de gewrichten of voor een gezonde huid en vacht. Voor een goed persoonlijk advies kun je je dierenarts vragen.

Voeding aanpassen

Naarmate je pup ouder wordt, veranderen zijn/haar behoeftes qua voeding. Jonge, volwassen en oudere honden hebben verschillende hoeveelheden voedingsstoffen nodig. Met complete voeding geef je je hond het juiste voer. De samenstelling hiervan past bij de levensfase waarin je hond zich bevindt; tijdens de groei en op volwassen leeftijd.

Zoals eerder gezegd is er keuze uit verschillende soorten voer: compleet natvoer (blikjes of zakjes) en droogvoer (brokken). Misschien overweeg je om rauw vlees te gaan geven als voeding? Deze voeding heeft voordelen en nadelen. Vraag je dierenarts om advies. Het is belangrijk dat je hond geen belangrijke voedingsstoffen mist.

Ga je over op een ander soort voer? Doe dit dan niet abrupt. Laat je hond eerst een aantal dagen wennen. Meng kleine hoeveelheden van het nieuwe voer door het oude voer. Iedere keer geef je minder van het oude voer en meer van het nieuwe voer. 

Overgewicht

Het is verleidelijk om je hond te verwennen met lekkernijen, zeker als ze nog een schattige pup zijn. Toch is het belangrijk om dit met mate te doen. Overgewicht bij honden is een groot probleem. Het kan zorgen voor gewrichtsklachten en allerlei andere ziekten. Geef daarom altijd afgemeten hoeveelheden voer. En beloon niet te vaak met snoepjes.

Voldoende wandelen en andere lichaamsbeweging zijn belangrijk voor de gezondheid van je hond. Laat hem/haar regelmatig wegen door de dierenarts. Vraag de dierenarts naar de lichaamsconditie van je hond. Dit heet de Body Condition Score of BCS. Ook kan je dierenarts vertellen wat het beste gewicht voor je hond is.

Lees meer over beweging bij honden.

Water en auto

Zorg ervoor dat je hond altijd vers water tot zijn of haar beschikking heeft, vooral bij warm weer. Bij warm weer kun je je hond ook niet onbeheerd in een auto achterlaten. Zeker niet met de ramen dicht en/of met de volle zon erop. Zelfs bij relatief lage temperaturen en zonnig weer kan het in de auto heel snel warm worden. Een dergelijke situatie kan al snel leiden tot de dood! 

Denk hier dus vooraf over na wanneer je op pad gaat met je hond. Bijvoorbeeld als je samen lang gaat wandelen in de natuur of de hond meegaat naar een lang weekendje weg of vakantiebestemming. Je hond zal nadien of onderweg dorst hebben. Gelukkig hebben veel horecagelegenheden tegenwoordig wel een waterdrinkbak staan, maar beter is om zelf een schone drinkbak en een fles water mee te nemen voor je hond.