Vaccinatie van honden
Honden hebben bescherming nodig tegen bepaalde besmettelijke ziektes, zeker puppy’s. Natuurlijk wil je er als eigenaar alles aan doen om je pup zo gezond mogelijk te houden. In Nederland komen een aantal ziekten helaas regelmatig voor. Ze kunnen je hond heel erg ziek maken. Soms zelfs met de dood tot gevolg.
Aandoeningen
Een vaccinatie traint het lichaam van je hond om weerstand te bieden tegen één of meerdere aandoeningen. We noemen dit ook wel het opbouwen van immuniteit. Zo word je hond niet of minder ziek wanneer hij/zij na vaccinatie met deze ziektes in aanraking komt.
Vaccinaties zijn ontwikkelt om je hond te beschermen tegen besmettelijke en gevaarlijke ziekten, zoals:
- Parvo
- Hondenziekte
- Hepatitis
- Kennelhoest
- Ziekte van Weil / Leptospirose
- Hondsdolheid / Rabiës
Basisvaccinatie
In de eerste weken van hun leven zijn pups meestal beschermd tegen infecties. Ze krijgen via de melk van hun moeder antistoffen binnen. Deze bescherming neemt na verloop van tijd af en is meestal rond de achtste tot twaalfde levensweek verdwenen. Vanaf dat moment bescherm je je pup met vaccinaties.
Pups krijgen gewoonlijk drie keer een vaccinatie van de dierenarts. Dit gebeurt met een tussentijd van drie tot vier weken. Als de basisvaccinatie is afgerond, heeft je pup een goede afweer tegen de gevaarlijkste ziekten. Om de bescherming op peil te houden is een half jaar tot een jaar later nog een vaccinatie nodig. Ook daarna zijn nog regelmatig hervaccinaties nodig; dat stopt niet na één jaar leeftijd.
Herhalingsvaccinatie
De immuniteit die je pup krijgt door de eerste vaccinaties, gaat niet zijn/haar hele leven mee. Regelmatige herhalingsvaccinaties zijn nodig om een goede bescherming te behouden. De dierenarts adviseert tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole welke vaccinaties je hond op dat moment nodig heeft. Vraag je dierenarts om je een oproep te sturen wanneer het tijd is voor de vaccinaties van je hond.
Tijdens de gezondheidscontrole kan de dierenarts gezondheidsproblemen vroeg ontdekken. Denk na over en noteer voor de controleafspraak opvallende en afwijkende dingen van je hond. Bespreek deze tijdens de afspraak met je dierenarts. Maak je je zorgen over de gezondheid van je hond? Neem dan altijd direct contact op met je dierenartsenpraktijk.
Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.