Skip to main content

Osteoarthritis

Header Hond Artrose

Artrose

Osteoarthritis is een ontstekingsziekte die in de loop van tijd steeds erger wordt. Osteoarthritis wordt in de volksmond ook vaak aangeduid als artrose of osteoartrose. Je hond heeft elke dag pijn door artrose.

Het goede nieuws is dat je je hond toch goed kan helpen. Hoe eerder artrose wordt behandeld hoe beter: de achteruitgang van gewrichten kan dan zo lang mogelijk afgeremd worden. En de pijn kan effectief verlicht worden. We vertellen je hieronder graag meer.

Signalen van artrose bij de hond

Bekijk onderstaande video waarin aan de hand van enkele voorbeelden duidelijk wordt of jouw hond mogelijk artrose heeft:

Video Signalen van artrose bij de hond

Aandoening

Artrose is zoals gezegd een ontstekingsziekte die in de loop van tijd erger wordt. Je dier heeft elke dag pijn door artrose.

De ontstekingen van artrose beschadigen namelijk het hele gewricht. Het veroorzaakt zwelling van het gewricht, afbraak van kraakbeen en ongewone botgroei. Daardoor lijdt je hond elke dag pijn en wordt normaal leven moeilijker. En hoe langer je hond pijn lijdt, des te gevoeliger zijn of haar zenuwstelsel wordt voor pijn.

Hoe eerder artrose wordt behandeld, hoe beter. Met een goede behandeling kun je niet alleen de pijn verminderen, maar – minstens zo belangrijk - ook de gewrichtsontstekingen bij je hond remmen.

Artrose komt in golven; ze flakkert op, vermindert, en flakkert dan weer op. Het kan zijn dat een hond of kat tijdens opflakkeringen meer pijnstilling nodig heeft en minder lichaamsbeweging. Daarom is het belangrijk dat je samen met je dierenarts het welzijn van je huisdier goed in de gaten houdt.

Diagnose

Het stellen van de diagnose osteoartritis verloopt meestal in 3 stappen:

  1. Je merkt veranderingen in het gedrag en/of de beweeglijkheid van je hond en bespreekt dit met je dierenarts
  2. Je dierenarts onderzoekt je hond. Pas als dat voldoende aanleiding geeft, begint de volgende stap:
  3. Je dierenarts voert waar nodig testen uit om de diagnose te bevestigen of de mate van artrose vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s van de gewrichten van je hond waarop de schade aan de gewrichten zichtbaar is.


Wat de oorzaak van de artrose van je hond ook is: help je hond vanaf moment van diagnose direct om deze ontstekingsziekte zo goed mogelijk onder controle te houden.

Behandeling

Let op: het is van groot belang dat je altijd advies van de dierenarts inwint, want hij/zij kan onderbouwen wat het beste is voor jouw hond. Als je je hond per ongeluk het verkeerde middel geeft, dan kan dit schadelijk zijn.

Heeft je hond artrose? Dat is schrikken, maar gelukkig kun je samen met de dierenarts redelijk eenvoudig je hond de beste zorg geven. Een combinatie van pijnstillende ontstekingsremmers en waar nodig verandering in eetpatroon en leefwijze, helpen je hond een prettig en comfortabel leven te leiden ondanks de artrose.

De dierenarts zal samen met jou een behandelplan maken dat ook daadwerkelijk goed in te passen is in het leven van jou en je hond. De beste artrosezorg bestaat uit 5 stappen:

  • icon worm

    Pijnstillende ontstekingsremmer

  • icon worm

    Gezond gewicht

  • icon worm

    Lichaamsbeweging

  • icon worm

    Comfortabel thuis

  • icon worm

    Controles bij de dierenarts

Artrose heeft je hond voor de rest van zijn leven, dus ook de ontstekingsremmers moeten een leven lang gegeven blijven worden. Gelukkig weet je snel waar je het voor doet omdat je snel effect ziet. Je hond springt bijvoorbeeld weer op in de kofferbak, of rent voor je uit tijdens het uitlaten. Soms merken baasjes zelfs pas na de behandeling dat er echt iets mis was met hun hond.

De dierenarts kan ook voedingssupplementen of een dieet voorschrijven. Dit is een ondersteuning van de behandeling, zoals bijvoorbeeld een gezonder gewicht als dat nodig is. Het kan echter niet doen wat een NSAID wel doet, namelijk de ontsteking remmen en tegelijkertijd de pijn stillen.

Naast pijnstillende ontstekingsremmers speciaal voor honden, kun je maatregelen in of om het huis treffen om de omgeving aangenamer te maken. Door je hond in sommige opzichten te ontlasten, voorkom je dat hij/zij onnodig pijn heeft en bevorder je het herstel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Heb je een gladde vloer? Leg een zwaar kleed neer zodat je hond makkelijker kan opstaan als hij/zij gelegen heeft.
  • Geef je hond een lage mand, bij voorkeur zonder zijkanten waar je hond overheen moet klimmen.
  • Met een kleine drempelhulp of oprijplaat kan je hond de auto in- en uitstappen.

Advies op maat

Je dierenarts kan je tijdens de controles precies op maat adviseren wat je voor jouw hond verder kunt doen.

Regelmatige controle zijn sowieso belangrijk voor een succesvolle behandeling van artrose.

Thuis kun je eenvoudig de ontwikkelingen bij je hond bijhouden, bijvoorbeeld in een dagboek dat je dierenarts je gratis kan meegeven. In zo’n dagboek noteer je bijvoorbeeld hoe je hond zich lijkt te voelen, wat hij/zij gegeten heeft, hoeveel hij/zij weegt, heeft bewogen en welke vragen je eventueel hebt voor je dierenartsenpraktijk.

Omdat artrose soms erger is dan anders, heeft je hond soms meer of minder medicatie of aanpassingen in zijn leven nodig. Aan de hand van jouw bevindingen zal je dierenarts samen met jou tijdig het zorgplan van je hond bij kunnen sturen als dat nodig is. 

De zogenaamde NSAIDs kunnen ook op effect gedoseerd worden. Voor veel honden is de volledige dosering niet noodzakelijk. Samen met je dierenarts kan je de dosering van je hond afstemmen op zijn/haar behoefte. Zoveel als nodig, zo weinig als mogelijk.

Preventie

Maar liefst 1 op de op de 4 volwassen honden krijgt met artrose te maken; het is de belangrijkste oorzaak van chronische pijn.1-3 Honden van alle leeftijden kunnen er last van hebben, hoewel het meer voorkomt op middelbare en oudere leeftijd.

Artrose kan door veel verschillende oorzaken komen, bijvoorbeeld:

Sommige rassen lopen een groter risico op het ontwikkelen van artrose dan andere. Daartoe behoren golden retrievers, labrador retrievers, Duitse herders, rottweilers, windhonden, collies en sommige spaniël- en terriërrassen.4

Lees meer over hondenrassen.

Grote rassen en honden met overgewicht lopen een groter risico door de extra belasting op hun gewrichten.

Het lichaamsgewicht van een hond moet gelijkmatig over het gewricht zijn verdeeld. Bij sommige honden is die verdeling door hun bouw ongelijk. Dat zorgt voor extra druk op bepaalde gewrichten. Vaak hebben honden ook abnormaal gevormde gewrichten gekregen – dat noemen we dan bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie.

Een letsel zoals bijvoorbeeld een botbreuk, kan een abnormale spanning in het gewricht veroorzaken. Dan kan ook nadat het letsel genezen lijkt te zijn!

Te veel rennen en springen kan over een langere periode gewrichtsspanningen veroorzaken, zelfs zonder duidelijke letsels. Gezonden beweging is overigens ontzettend belangrijk voor honden. Je dierenarts kan je adviseren over gezonde beweging voor je hond, ook wanneer deze osteoartritis heeft. 

Wat de oorzaak van artrose ook is, het is vooral van belang om deze ontstekingsziekte zo goed mogelijk onder controle te houden. Laat je hond dus niet onnodig lijden en gun hem een regelmatige gezondheidscontrole bij je dierenarts.

Wanneer een ‘standaard’ behandeling onvoldoende helpt, zijn er voor dieren zelfs speciale pijnspecialisten die je mogelijk nog verder kunnen helpen. Indien nodig dan kan je dierenarts je naar deze specialisten verwijzen.

  • 1. Slingerland LI, Hazewinkel HA, Meij BP, et al. Cross-sectional study of the prevalence and clinical features of osteoarthritis in 100 cats. Vet J. 2011;187:304–309.

  • 2. Hardie EM, Roe SC, Martin FR. Radiographic evidence of degenerative joint disease in geriatric cats: 100 cases (1994–1997). J Am Vet Med Assoc. 2002;220:628–632. 

  • 3. Clarke SP, Bennett D. Feline osteoarthritis: a prospective study of 28 cases. J Small Anim Pract. 2006;47:439–445. 

  • 4. Voss K. Joint Diseases in Cats - What Do We Know? Proceedings of the 35th Congress of the World Small Animal Veterinary Association; June 2–5, 2010; Geneva, Switzerland. 

  • 5. Maniaki E, Murrell J, Langley-Hobbs SJ, Blackwell EJ. Associations between early neutering, obesity, outdoor access, trauma and feline degenerative joint disease. J Feline Med Surg. Published online February 11, 2021. doi: 10.1177/1098612x21991456.

  • 6. Epstein ME, Rodanm I, Griffenhagen G, et al. 2015 AAHA/AAFP pain management guidelines for dogs and cats. J Feline Med Surg. 2015;17:251–272. 

  • 7. Gunew MN, Menrath VH, Marshall RD. Long-term safety, efficacy and palatability of oral meloxicam at 0.01–0.03 mg/kg for treatment of osteoarthritic pain in cats. J Feline Med Surg. 2008;10:235–241. 

  • 8. Rychel JK. Diagnosis and treatment of osteoarthritis. Top Companion Anim Med. 2010;25:20–25.

Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.