De sociale rol van honden
Honden zijn echte gezelschapsdieren. Hun aanwezigheid kan stress tegengaan bij de eigenaar, wat positief is voor hart- en bloedvaten. Ook verlaagt het hebben van een hond het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Honden zijn loyaal, vaak lief en soms waakzaam. Ze zijn toegewijd aan hun baasje en geven structuur. Je moet een hond immers regelmatig uitlaten en komt dan zelf ook buiten.
Veel mensen vinden in hun hond een vriend, die niet oordeelt en er altijd voor ze is. Zolang je niet allergisch bent, kan een hond je leven echt verrijken. Sta wel goed stil bij wat het betekent om een hond in huis te nemen. Een hond heeft aandacht en verzorging nodig, wat tijd en geld kost.
Twee honden bij elkaar
Honden kunnen over het algemeen goed met elkaar samenleven. Zeker wanneer je twee honden van het verschillende geslacht samenbrengt, hoef je niet veel problemen te ervaren. Dit is overigens wel afhankelijk van het ras. Als je twee reuen bij elkaar zet, dan is de kans op een vechtpartij groter. Overigens kunnen reuen elkaar vaak prima accepteren en samenleven.
Teven vechten minder snel, maar als ze vechten zijn ze wel venijniger. Ook is het bij teven niet vanzelfsprekend dat ze zonder problemen samen kunnen zijn. Soms kan castratie van de reu of teef helpen. Zo neem je loopsheid weg en wordt hormoongerelateerd gedrag gereduceerd. Als je een reu en teef bij elkaar zet, kun je daarnaast een ongewenste zwangerschap behoeden.
Katten en honden
Ze worden vaak afgeschilderd als vijanden, maar kunnen meestal prima samenleven: katten en honden. Wellicht zijn ze in eerste instantie wantrouwig, maar ze zien elkaar nooit als concurrentie. De hond moet de kat gaan zien als een vast onderdeel van het huishouden en dan komt het doorgaans goed.
Een aantal tips als je een kat en hond voor het eerst aan elkaar voorstelt:
- Houd alles onder controle: veiligheid gaat voor alles.
- Laat de hond in de bench of lijn de hond aan voor de eerste kennismaking om te voorkomen dat hij/zij de kat achterna rent. Zo kan hij/zij de kat ruiken en enthousiast reageren, zonder dat dit de kat angst aanjaagt. De kat blaast misschien, maar is op deze manier beschermd.
- Doe de hond ’s nachts in de bench zodat de kat ook in de nacht rustig in dezelfde ruimte kan verblijven, zonde dat er iets mis kan gaan. Dwing de kat niet dicht bij de hond te blijven als hij/zij dat niet wil. Sluit de hond en kat niet samen op.
- Creëer een veilige, hoge plek in de kamer voor de kat, zodat je kat zelf kan besluiten hoe hij/zij de hond wil benaderen. Ook kan je kat zo ontsnappen wanneer het even teveel wordt.
- Aai de hond en de kat om de beurt zonder je handen te wassen. Zo wissel je hun geuren uit.
- Is je hond snel enthousiast? Zorg dan dat hij/zij voor de ontmoeting een flinke wandeling heeft gemaakt om alvast een deel van zijn/haar energie kwijt te raken.
- Geef de hond goede instructies en beloon rustig gedrag.
- Houd rekening met de tempo van de kat; een langzame introductie waarbij je negatieve ervaringen voorkomt heeft een grotere kans van slagen.
Kinderen en honden
Verwacht je een baby? Dan is het belangrijk om je hond aan alle aspecten te laten wennen. Je verandert misschien de inrichting van je huis en zodra je kind is geboren, komt er een heel scala aan nieuwe luchtjes voorbij. Mogelijk komt er een nieuwe dagindeling, waar je hond aan moet wennen. Opeens krijgt hij/zij misschien niet meer alle aandacht die je hond voorheen wel kreeg. Dat kan jaloezie opwekken.
Geef je hond tijd om te acclimatiseren door ruim van tevoren dingen te veranderen. Zorg ervoor dat je hond niet zonder toezicht bij de baby kan komen. Hij/zij zal er nooit op gericht zijn om je kind pijn te doen, maar je hond kan bijvoorbeeld vanuit enthousiasme of nieuwsgierigheid in de box springen. Zorgvuldige begeleiding is belangrijk voor het welzijn van hond en kind.
Ook wanneer je kind gaat kruipen, is het belangrijk om de hond er alleen onder begeleiding bij te laten. Zo kun je voorkomen dat je hond je kind bezeert en ze allebei helpen om goed met elkaar om te gaan. Beloon de hond voor rustig gedrag en zoek hulp wanneer de hond vermijdend gedrag of dreiggedrag vertoont richting de baby.
Bespreek vooraf met je partner hoe jullie dat straks met en na de komst van de baby met het uitlaten van de hond gaan doen? Kan de hond mee blijven gaan op (kindvriendelijke) vakanties? Moet er misschien nog wat vaker gestofzogen worden bijvoorbeeld? En is je hond (vaak genoeg) beschermd tegen parasieten die ook kinderen kunnen besmetten? Bespreek het met je dierenarts.
Effect van honden op kinderen
Kinderen die met honden opgroeien ontwikkelen vaak meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze een aantal zorgtaken op zich mogen nemen, die passen bij hun leeftijd. Ouders moeten uiteraard wel het toezicht houden.