Maar waarom eigenlijk?
Veel mensen weten wel dat het ‘netjes’ is om de poep van je hond op te ruimen. Toch blijkt in de praktijk dat lang niet alle hondeneigenaren dit doen. En als je een kat hebt die buiten komt, is het als eigenaar al helemaal een uitdaging om dit op te ruimen! Maar wat veel eigenaren zich niet realiseren, is dat mensen - met name kinderen en mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen - ziek kunnen worden van de spoelwormeitjes die in honden- en kattenpoep kunnen zitten. Hoe zit dat precies?
Verspreiding van spoelworm via poep
Poep, het is een onsmakelijk onderwerp waar je misschien helemaal niet op zit te wachten. Toch is het wel goed om er eens over na te denken, aangezien onze honden en katten spoelwormeitjes via hun ontlasting kunnen verspreiden. En dat vormt een risico voor de volksgezondheid. Spoelworm is namelijk een zoönose. Dat wil zeggen: niet alleen dieren maar ook mensen kunnen besmet raken met spoelworm wanneer ze wormeitjes uit de omgeving binnenkrijgen.
Eén van de manieren waarop spoelworm in de omgeving verspreid kan worden, is via de poep van honden en katten (wanneer die niet opgeruimd wordt). Katten die buiten mogen komen doen bijvoorbeeld graag hun behoefte in zandbakken, de tuin van de buren of in het park. Dit zijn vaak precies de plekken waar ook kleine kinderen komen om te spelen.
Komt je hond of kat buiten en op plekken waar ook kinderen komen? Bescherm je familie en omgeving door je katten en honden maandelijks te ontwormen.
Risico voor mensen
Kinderen hebben het hoogste risico op besmetting met spoelworm (Toxocara). Dit risico is aanzienlijk en kinderartsen erkennen dit als een onderschat probleem. Ongewassen vingers of aarde of zand in de mond stoppen kan al een spoelwormbesmetting veroorzaken.
Voorbeelden van aandoeningen bij kinderen die in verband worden gebracht met spoelwormbesmettingen:
-
Allergische reacties zoals astma en eczeem
-
Buikpijn
-
Ooginfectie met kans op verminderd of volledig verlies van gezichtsvermogen
-
Epileptische aanvallen, vertraagde hersenontwikkeling, neurologische schade en gedragsafwijkingen, hoofdpijn
Naast kinderen zijn er nog meer mensen die extra kwetsbaar zijn voor spoelworminfecties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte.
Hoe kun je besmetting voorkomen?
Om besmetting met spoelworm tegen te gaan, zijn er een aantal dingen die je kunt doen
-
Ruim poep van honden en katten zoveel mogelijk op en gooi deze in de grijze bak voor restafval, óók als de zakjes biologisch afbreekbaar zijn.
-
Komt je hond of kat op plekken waar ook kinderen komen? En lukt het je niet om alle ontlasting op te ruimen? Ontworm je dier dan maandelijks.
-
Dek zandbakken altijd af, en vermijd onafgedekte zandbakken.
-
Was je handen voor het (bereiden van) eten, na het aaien van een hond of kat, na buitenspelen en na tuinieren.
-
Houd de nagels van je kinderen kort en schoon.
Lees meer over welke maatregelen je kunt nemen om jezelf, je huisdier en omgeving te beschermen en de kans op spoelwormbesmetting te verkleinen.
Hondenpoep (en ook kattenpoep) is dus niet alleen een grote ergernis van veel mensen, maar ook nog een gezondheidsrisico voor onszelf en onze familie. Laten we hier samen iets aan doen. Ruim jij de volgende keer de poep van je hond of kat op? Dank je wel, mede namens de buurtkinderen.
Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.