Skip to main content

Vlooien

Header Hond Vlooien

Vlooien bij de hond

Vlooien zijn vervelende parasieten die jeuk bij je hond veroorzaken. Ze zorgen echter voor meer overlast. Sommige honden zijn namelijk allergisch voor vlooien, wat leidt tot overmatige jeuk, kale plekken en veel bijten en krabben. Soms tot bloedens aan toe. Ook kunnen vlooien lintwormen overdragen en overspringen naar andere dieren en je interieur. Gelukkig kun je vlooien simpel en snel voorkomen door een preventieve anti-vlooienbehandeling.

Gevolgen

Vlooienbeten veroorzaken huidirritatie en erg vervelende jeuk. Veel honden gaan daardoor zo heftig krabben, dat ze er kale plekken van krijgen. Bij dieren die er gevoelig voor zijn, kan vlooienspeeksel zelfs tot een allergische reactie leiden.

Als je hond te lang een heftige vlooieninfectie heeft, dan kan hij/zij bloedarmoede krijgen. Sommige vlooien dragen ziektes met zich mee; zo kunnen ze bijvoorbeeld lintwormen maar ook andere parasieten overdragen.

Het is goed om te beseffen dat slechts 5% van het vlooienprobleem op je hond zelf leeft; de rest bevindt zich in de omgeving, in de vorm van vlooieneitjes, larven en poppen. Dat is dus in jouw huis! Reden genoeg om vlooien preventief bij je hond te bestrijden.

Preventie van vlooien

Op het moment dat je vlooien in de vacht van je hond vindt, zitten ze meestal al in je hele huis. Voorkomen is dus beter dan genezen. Om te voorkomen dat je hond (en omgeving) last krijgt van vlooien, is een regelmatige behandeling belangrijk. Je dierenartsenpraktijk geeft je graag advies over welk middel het beste bij jouw hond past.

Handige tips:

  • Wil je weten of jouw hond risico loopt op vlooien (en andere parasieten?) Vul dan de vragen op Para Risk in en ontvang een persoonlijk risicoprofiel. Op basis hiervan kan je dierenarts gericht advies geven, specifiek voor jouw hond. 
  • Verdiep je in het anti-vlooienmiddel dat je gaat gebruiken. Sommige middelen bestrijden alleen volwassen vlooien, andere middelen verhinderen daarnaast ook de ontwikkeling van vlooienlarven en vlooieneitjes. Zo kun je de vicieuze cirkel doorbreken en een vlooienplaag effectief tegengaan.
  • Behandel je hond niet pas tegen vlooien wanneer je constateert dat hij/zij ze heeft. Je kunt beter voorkomen dat je hond vlooien krijgt door regelmatig een middel tegen vlooien te geven, zo vaak als de bijsluiter en je dierenarts aangeeft dat nodig is. Zo is je hond goed beschermd en kan een vlooienuitbraak in huis voorkomen worden.
  • Pups zijn net als volwassen honden vaak slachtoffer van vlooien. Let op: ontvlooien van je pup kan vaak pas vanaf een bepaalde leeftijd en bij een bepaald gewicht. Dit verschilt per middel. Lees de bijsluiter van het product dat je gebruikt.
  • Er bestaan parasietenbestrijdingsmiddelen die je hond (en omgeving) niet alleen tegen vlooien beschermen, maar met één maandelijkse behandeling ook gelijk tegen o.a. teken en verschillende wormsoorten. Want naast een goede vlooienbestrijding is het bijvoorbeeld ook belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Vraag je dierenarts om advies.

Behandeling vlooienplaag

Wanneer je een vlooienplaag in huis ontdekt, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Op je huisdier zitten meestal namelijk slechts 5% van alle vlooien die er zijn; de rest van het probleem bevindt zich in je huis. Eén vlo kan in één week tijd honderden eitjes leggen, dus dat verspreidt zich razendsnel.

95% van een vlooienplaag zit in je huis. Het is daarom belangrijk dat je alle huisdieren en het huis behandelt tegen vlooien. De dierenarts adviseert waarschijnlijk een spray voor het huis en anti-vlooienmiddelen voor de behandeling voor álle huisdieren. Behandel dus niet alleen het dier waarbij je de vlooien ontdekt hebt ! Alleen zo kan een vlooienplaag echt bestreden worden. 

Het duurt vaak maanden van behandelen voordat je huis weer helemaal vrij is van vlooien en vlooieneitjes. Houd je hond en huis vlooienvrij door regelmatige behandeling. Vlooien kunnen het hele jaar door een probleem zijn. Behandel dus met vaste regelmaat. Vraag bij je dierenartsenpraktijk naar een middel waarvan het zeker is, dat het de vlooien op je hond snel (binnen 24-48 uur) en effectief doodt. 

Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.