Skip to main content

Over PPID

Met PPID en de ‘ziekte van Cushing paarden’ wordt in principe hetzelfde bedoeld. PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfuction. Dit is de correcte naam voor ‘de ziekte van Cushing’ bij het paard. Bij mensen en honden komt de ziekte van Cushing ook voor. Ondanks het feit dat sommige ziekteverschijnselen bij de mens en de hond lijken op die van het paard, zit de ziekte net iets anders in elkaar.

Paarden en pony’s met EMS (Equine Metabool Syndroom) lopen een groter risico om PPID te ontwikkelen. Het is niet duidelijk of het ene ras de ziekte eerder ontwikkelt dan het andere ras.

PPID is een ziekte die meestal bij oudere paarden voorkomt. De verschijnselen van de ziekte worden het meest gezien bij paarden tussen 15 en 20 jaar. Hoe ouder de paarden, hoe vaker PPID wordt geconstateerd. PPID komt zelden voor bij paarden jonger dan 10 jaar, hoewel de aandoening wel is beschreven bij een paard van 7-jarige leeftijd.

Als u de ziekteverschijnselen herkent bij uw paard, bel dan altijd de dierenarts voor een volledig onderzoek. Op basis van klinisch onderzoek en/of ACTH-test (bloedonderzoek) kan uw dierenarts de diagnose stellen. De dierenarts zal in veel gevallen bloed afnemen en een hormoonbepaling laten uitvoeren. Ook kan het nodig zijn om andere onderdelen van het bloed te onderzoeken. Zo krijgt uw dierenarts een goed beeld van de algehele gezondheidstoestand van het paard.

Het meest gebruikelijke laboratoriumonderzoek is de ACTH-test. Deze test hoeft niet altijd doorslaggevend te zijn. In dit geval kan de dierenarts ervoor kiezen om de test na enkele maanden nog eens te herhalen.

Paarden met PPID vertonen sommige klinische symptomen die ook worden gezien bij Equine Metabool Syndroom (EMS). Paarden met EMS zijn over het algemeen jonger dan 15 jaar.

PPID, ofwel ziekte van Cushing paarden, is een chronische progressieve aandoening die levenslang blijft bestaan. Daarom is een dagelijkse behandeling met een geschikt medicijn noodzakelijk om de levenskwaliteit te verbeteren. Op deze manier kunnen de symptomen afnemen en gerelateerde ziekten of andere levensbedreigende complicaties van PPID worden voorkomen. Een paard met PPID genezen is dus niet mogelijk maar het kan wel een normaal leven leiden.

Een aanvullende behandeling moet zich richten op de algemene gezondheid van een ouder paard. Dit is vooral belangrijk gedurende de eerste maanden van de behandeling. Ook kunt u maatregelen treffen op het gebied van voeding en verzorging, zoals tijdige gebitsverzorging, scheren van de vacht, ontwormen, vaccineren, regelmatig bekappen van de hoeven en regelmatige controle door de dierenarts.

Voedingsmanagement is belangrijk bij paarden met PPID. Dit om het gewicht op een goed niveau te houden en insulineresistentie te voorkomen. De insulineresistentie kan worden verergerd door sappig gras; dit is een bron van bepaalde koolhydraten. De weidegang bij PPID-paarden met ernstige insulineresistentie of recidiverende, oncontroleerbare hoefbevangheid moet volledig worden ontzegd. Zij mogen de weide pas weer in als de insulineresistentie is afgenomen. Paarden met een milde insulineresistentie kunnen beperkt worden geweid en moeten een laag koolhydraathoudend dieet worden aangeboden. Vitamine E kan mogelijk een voordelig effect hebben, omdat PPID naar verwachting ontstaat door bepaalde reacties in het lichaam die voor schade aan de zenuwen vanuit de hypothalamus zorgen. Vitamine E kan helpen bij het ondersteunen van de zenuwfuncties en de schadelijke processen vertragen.

Na een behandeling is het van belang om het paard twee tot vier keer per jaar te laten controleren door uw dierenarts. Hij zal kijken of het paard goed reageert op de medicijnen en of de dosis eventueel moet worden aangepast. Ook kan de dierenarts tijdig de diagnose van een hoefbevangen paard stellen.

Over Equitop

Nee. Equitop Pronutrin kan niet gebruikt worden om de medische behandeling van maagzweren zoals voorgeschreven door een dierenarts te vervangen. Ook vervangt het niet een geadviseerd correct, evenwichtig voedingsplan. Wel kan het dit soort behandelingen ondersteunen.

Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je paard een maagzweer heeft, dan adviseert de dierenarts over de beste behandeling. Dit kan medicatie zijn in combinatie met een supplement ter ondersteuning. In dat geval kan de dierenarts Equitop Pronutrin aanraden.

Met een supplement kun je voedingsstoffen geven die je paard, bovenop zijn rantsoen, extra nodig heeft. Bijvoorbeeld zodat hij voldoende vitamines binnenkrijgt, kan groeien, spieren op kan bouwen, gewrichten kan versterken of een gezonde maag kan behouden.

Equitop Myoplast en Equitop Pronutrin.

Om spieren op te bouwen. Bijvoorbeeld bij intensieve trainingen en wedstrijden, training van jonge paarden en seizoensgebonden training.

Pronutrin ondersteunt de normale maagfunctie van paarden. Het kan worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van maagzweren of tijdens periodes van verhoogde stress, zoals wanneer je paard moet trainen of presteren.

Ja. Je kunt Equitop Myoplast en Equitop Pronutrin zonder bezwaar voor en tijdens de wedstrijdfase toedienen. Het wordt niet gezien als doping.

Ja. Je kunt het supplement continu toedienen of met regelmatige intervallen. Gedurende periodes waarin intensief gepresteerd wordt, mag de dagelijkse dosis verdubbeld worden.

meisje met paard

Ook interessant