Krabpaal, kattenmandje, kattenluiken en meer
Als je een kat in huis haalt, dan is het belangrijk dat je de woning hierop inricht. Katten hebben namelijk specifieke behoeftes: dat geldt zowel voor buitenkatten als binnenkatten, hoewel er wel een verschil is.
Buitenkatten kunnen buiten hun energie en jachtinstinct kwijt, de omgeving onderzoeken en ontvangen daar een hoop prikkels. Binnenkatten kunnen juist meer verveling en frustratie ervaren omdat ze die energie niet kwijt kunnen.
In een katvriendelijke woning houd je rekening met:
- Basisbehoeftes: denk aan voedsel, water en een rustige slaapplaats. Maar ook een kattenbak, krabpaal, kattenmandje, spelletjes/sociaal contact, frisse lucht en nieuw speelgoed zijn goed voor het welzijn van je kat.
Zorg ervoor dat je op meerdere plekken in huis een eet- en drinkbakje neerzet, een kattenbak, krabplek en slaap/schuilplek. Zeker bij meerdere katten in huis is dit fijn zodat katten elkaar kunnen ontlopen. Plaats eet en drink bakjes niet direct naast elkaar staan en ook niet direct naast de kattenbak. Dit omdat katten in het wild ook niet eten en drinken op dezelfde plek en ook niet hun behoefte doen in de buurt van waar ze eten en hun prooi begraven.
Probeer elke dag een paar keer met je kat te spelen zodat hij kan rennen, klimmen en jagen. Zorg er ook voor dat je speeltjes regelmatig omwisselt zodat ze “nieuw” blijven. Het geven van voer in voerpuzzels is goed voor de mentale stimulatie en beweging en goed tegen de verveling.
- Kattenluiken: voor buitenkatten bijna niet weg te denken, maar toch kan jouw kat dat anders ervaren. Zeker zodra er een andere kat via een van de kattenluiken het huis is binnengedrongen. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat alleen je eigen kat met een unieke chip door de kattenluik(en) heen kan. Hiervoor bestaan speciale kattenluiken.
- Giftige planten: planten hebben een aantrekkingskracht op katten, maar sommige zijn zeer schadelijk. Een voorbeeld hiervan zijn lelies. Deze zijn zeer giftig voor katten. Vooral kittens en jonge katten lopen door hun nieuwsgierige aanleg meer gevaar. Vergiftiging herken je vaak aan veel braken, flinke diarree en een geïrriteerde huid. Heeft je kat mogelijk iets van een giftige plant gegeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.
Tips voor een katvriendelijke woning
In een katvriendelijke woning geven katten de voorkeur aan onderstaande zaken.
Een slaapplaats die rustig en warm is. Je kunt een fijn plekje creëren door een kattenmandje neer te zetten op een plek waar de kat zich beschut voelt. Doorgaans kiezen katten toch hun eigen plek uit, zoals de bank, eetstoel of bed, en wisselen ze ook regelmatig van slaapplaats. Een kat vindt voelt zich het veiligst als de plek aan 3 kanten dicht is zoals bv. een doosje op z’n kant of een kubus. Hoge plekjes in huis voor de slaapplekjes zijn ook heel fijn voor de kat: zo kan je kat alles overzien en in de gaten houden en zelf veilig liggen.
Een krabpaal die lang genoeg is. Zo kan je kat zich tijdens het krabben helemaal uitrekken. In plaats van een krabpaal kun je ook kiezen voor een krabplankje bevestigd aan de muur. Of een kartonnen krabplankje of kokosmat op de grond. Omdat sommige katten het fijn vinden om staand te krabben en andere liever op iets op de grond krabben. Zet de krabpalen neer op looproutes van de kat in huis, bij slaapplekjes en bij de ingangen van ruimtes.
Een kattenbak op een rustige plek en met goed overzicht over de ruimte. Dus zet een kattenbak niet met de ingang naar een muur toe, en niet naast het kattenvoer of het kattenmandje. Maak de bak regelmatig schoon; schep elke dag de urine en poep uit de bak en maak de bak 1 keer per week helemaal schoon met heet water en een sopje van groene zeep. Gebruik geen chloor, bleek of schoonmaakmiddelen met een citroen – of andere scherpe geur. Doe een laagje (ca. 3-4 cm) nieuw grint in de kattenbak.
Sommige katten hebben het liefst twee bakken: één om te poepen en één om te plassen. Het advies is het aantal kattenbakken in huis = het aantal katten +1. Dus bij 2 katten, 3 kattenbakken. Dit komt omdat katten het liefst op verschillende plekken plassen en poepen, dit doen ze buiten ook. Zet de bakken niet direct naast elkaar, omdat de katten dat als 1 plek zullen zien. Het type en de grootte van de kattenbak zijn ook belangrijk.
Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg is voor de kat om in rond te kunnen draaien zonder de randen te raken. Katten vinden het ’t fijnste als het deurtje uit de bak is gehaald of nog beter als het deksel er af is, zodat er alleen een onderbak is. Zo kan de kat alles goed in de gaten houden. Ook het type grint is belangrijk. Het beste is een kattenbakgrint dat heel fijn van structuur is, klontvormend en geurloos.
Wist je kat.. binnenkatten andere behoeftes hebben dan buitenkatten? Om verveling en frustratie bij binnenkatten te voorkomen, is het belangrijk hun jachtinstinct te stimuleren.
Voordat je een kat in huis haalt
Een kat is een investering: niet alleen bij aanschaf, maar ook door de tijd heen. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van je keuze: prijzen voor een raskat variëren van enkele honderden euro’s tot meer dan duizend euro.
Een asielkat kost tientallen euro’s. Deze katten zijn doorgaans allemaal al gevaccineerd. Als je een kat uit een nestje haalt, is dit niet altijd het geval. Verder moet je rekenen op kosten voor de basics, zoals bijvoorbeeld een krabpaal, kattenmandje en kattenluiken.
Door het jaar heen betaal je voor voer, verzorging (denk aan kattenbakkorrels, ontworming en anti-vlooienbehandeling) en dierenartskosten. De kat wordt misschien gecastreerd, kan een ongeluk(je) krijgen of ziek worden. Voor sommige eigenaren is het interessant om te kijken of een kattenverzekering dit soort kosten zou dekken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.