Skip to main content

Algemene verzorging

Header Hond Verzorging

Honden hebben aandacht nodig. Niet alleen omdat ze een sterke band hebben met hun baasje, maar ook zodat het zo snel duidelijk wordt als je hond iets mankeert. Met de juiste verzorging, voeding en beweging houd jij je hond fit. Oudere honden hebben doorgaans meer verzorging nodig om goed in hun vel te zitten. Wij geven je handige tips.

Vachtverzorging

De vacht van de hond zegt veel over hoe hij/zij zich voelt. Is de vacht dof en futloos, dan kan er sprake zijn van ziekte. Is de vacht glanzend en vol, dan zit jouw hond naar waarschijnlijkheid goed in zijn/haar vel. 

Een hondenvacht heeft hoe dan ook regelmatig verzorging nodig. Langharige honden kun je het beste goed borstelen, terwijl kortharige honden soms al genoeg hebben aan een natte doek. Je moet je hond regelmatig kammen en soms zelfs wassen.

Een aantal tips voor de vachtverzorging van je hond:

  • Ongeveer één keer per week je hond kammen c.q. borstelen moet voldoende zijn. Dit is echter wel afhankelijk van het type vacht van je hond. Als je merkt dat de vacht klitten heeft, kam dan zo vaak als nodig is. Trek de klitten nooit uit de vacht, maar probeer het los te kammen; begin hiervoor onderaan de klit en werk je een weg naar de huid toe.
  • Als je te vaak je hond borstelt, dan verwijder je ook de gezonde haren.
  • Gebruik een goede borstel of kam om de vacht te verzorgen en de huid niet te beschadigen. Elke vacht vraagt om een ander type kam of borstel. De dierenspeciaalzaak kan advies geven voor jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan een hondenkam, hark, pinnenborstel, poetsborstel, rubberborstel of slickerborstel.
  • Haal na het ontklitten de vlooienkam door de vacht van je hond. Zo kun je in de gaten houden of hij/zij deze jeukende beestjes heeft en direct ingrijpen als dat zo is. Het voorkomen van vlooien is uiteraard nog beter.
  • Was je hond alleen met speciale hondenshampoo. Sommige merken hebben ook een droogshampoo (reinigingsmousse) beschikbaar, zodat je geen water hoeft te gebruiken.
  • Je hoeft je hond niet wekelijks in bad te doen; vaak is eens per maand al voldoende en voor sommige honden nog minder vaak. Ga uit van wat jouw hond nodig heeft, afgaande op hoe vies hij/zij is en ruikt. 
  • Sommige eigenaren borstelen hun hond graag in de buitenlucht. Ruim de plukken haar altijd op en gooi het weg in de grijze afvalcontainer.
  • Controleer de vacht van je hond op teken en vlooien. Gebruik regelmatig een vlooienkam. Check daarbij vooral ook warmere plekjes zoals de liezen en de oksels van je hond. Geen levende vlooien tegenkomen, betekent niet dat ze er niet zijn! Kom je zwarte korreltjes, beetje zandachtig, tegen? Dat kunnen vlooienpoepjes zijn. Lees meer over hoe je vlooien kunt bestrijden bij je hond.

Verzorging oudere honden

Een oudere hond, boven de 7 jaar, heeft over het algemeen iets meer dagelijkse verzorging nodig. Oude honden zijn immers geneigd minder te bewegen, waardoor het gewicht al snel toeneemt. Ook hebben ze doorgaans behoefte aan meer comfort, omdat ze bijvoorbeeld problemen krijgen met de gewrichten. 

Wanneer je de indruk krijgt dat je hond “ouder” wordt, ga dan zeker eens langs bij de dierenarts. Ouderdom komt immers met gebreken. Wellicht dat je hond niet minder actief is vanwege zijn/haar leeftijd, maar omdat je hond bijvoorbeeld last van zijn/haar gewrichten heeft.

Zaken waar je op kunt letten in de verzorging van oudere en oude honden:

Doordat ze lichamelijk minder actief zijn, slijten de nagels van oude honden minder snel af. Je doet er goed aan om ze indien nodig zelf te knippen.

Net als bij mensen worden honden vanzelf grijs. Deze haren zijn vaak wat stugger, waardoor je misschien iets vaker moet borstelen. Daarnaast is het risico van oude honden op vacht- en huidaandoeningen groter. Tijdens het borstelmoment kun je meteen checken of de huid nog gezond is. Rode vlekken en schilfers zijn bijvoorbeeld signalen van een ongezonde huid. En wees alert op teken en vlooien.

Zelfs als je hond moeite krijgt met lopen, is beweging belangrijk. Met spelletjes kun je het brein ook blijven prikkelen. Lees meer over beweging en uitlaten.

Naarmate honden ouder worden, wordt het zelfreinigend vermogen van de oren ook minder. Het is echter wel belangrijk om vuil te verwijderen, omdat je hond anders een oorontsteking kan krijgen. Hiervoor zijn oorreiniger oplossingen (speciaal voor honden) verkrijgbaar.

Informeer bij je dierenarts naar de mogelijkheden.

Minder beweging betekent ook dat je ouder wordende hond minder calorieën tot zich hoeft te nemen. Je hoeft je hond niet per se minder eten te geven; beter kun je overstappen op seniorvoeding. Dit bevat minder vet en daardoor minder calorieën dan normale voeding. Lees meer over voeding.