Bescherm je familie, ontworm je hond maandelijks
Wellicht heb je deze boodschap bij je dierenarts of ergens anders voorbij zien komen. In dit artikel leggen we uit waarom maandelijks ontwormen van je hond zo belangrijk is, in het bijzonder voor gezinnen met kleine kinderen. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een Toxocara-infectie door spoelwormen bij honden? Hoe kunnen we zowel de hond als onszelf hier tegen beschermen?
Oorzaak ꓲ Kinderen ꓲ Gevolgen ꓲ Beschermen
Oorzaak
Honden kunnen drager zijn van verschillende wormensoorten, ook wel parasieten genoemd. Besmetting met de spoelworm (Latijn: Toxocara canis) komt het meest voor. Larven van de spoelworm veroorzaken de zogenoemde Toxocara-infectie. Naast honden kunnen ook mensen en andere dieren, zoals katten, last krijgen van deze spoelwormen.
Honden raken met spoelworm geïnfecteerd door de opname van wormeieren vanuit de omgeving. Ze krijgen deze binnen via bijvoorbeeld besmette grond (aarde, zand, etc.), regenwormen, kleine zoogdieren, vogels of rauw vlees. Honden zijn immers gek op snuffelen en dingen met de bek vanaf de grond oppakken.
Een andere, veel voorkomende manier waarop jonge honden besmet kunnen raken met spoelwormen is via het moederdier (teefje). De pups krijgen dan wormeitjes binnen tijdens de dracht via de placenta, en na de geboorte via de moedermelk, die zich vervolgens in hun lijf verder ontwikkelen tot larven. Ze kunnen daar een hondenleven lang blijven zitten.
Gevolgen
Hoewel er vaak geen duidelijk herkenbare uitwendige symptomen zijn, kan een onbehandelde wormbesmetting de gezondheid van je hond ernstig schaden. En dat geldt ook voor mensen! De symptomen zijn vaak vaag en lastig te herkennen als Toxocara-infectie, maar wel ernstig.
De spoelworm kan van de hond op de mens worden overgedragen. Deze overdraagbaarheid van dier op mens noemen we zoönose. Als mensen spoelwormeieren binnenkrijgen, kunnen deze zich in het menselijk lichaam ontwikkelen tot larven en organen zoals de ogen, longen, lever of hersenen ernstig aantasten.
Voorbeelden van de aandoeningen die in verband worden gebracht met een Toxocara-infectie bij kinderen:
- Allergische reacties zoals astma, hoesten en eczeem
- Epileptische aanvallen, vertraagde hersenontwikkeling, neurologische schade en gedragsafwijkingen, hoofdpijn
- Ooginfectie met kans op verminderd of volledig verlies gezichtsvermogen
- Buikpijn
Kinderen hebben 2 tot 3 keer zoveel kans op astma wanneer zij een Toxocara-infectie hebben opgelopen. Kinderartsen erkennen dit als een onderschat probleem dat, gezien de potentiële ernstige gevolgen, eigenlijk veel meer aandacht zou moeten krijgen in onze samenleving.
Beschermen
Dit is geen anti-honden boodschap. Honden zijn een verrijking van ons leven. Bovendien is een Toxocara-infectie volledig te voorkomen. Wanneer honden in aanraking komen met kleine kinderen, of op plekken komen waar veel kinderen zijn en buiten komen (tuin, park, straat etc.), moeten zij in ieder geval maandelijks ontwormd worden. Zo bescherm je niet alleen de hond zelf, maar ook je familie en omgeving.
Belangrijke tips wat betreft ontworming:
-
Controleer of het ontwormingsmiddel beschermt tegen Toxocara (spoelwormen)
-
Ontworm zowel de pups als het teefje allemaal en tegelijk
-
Begin pups al op vroege leeftijd te ontwormen
-
Ontworm honden van alle leeftijden
-
Ontworm vaak genoeg, rekening houdend met de levenscyclus van de spoelworm
Vraag je dierenarts om advies
Ontwormen is absoluut een belangrijke maar zeker niet de enige preventieve maatregel die genomen kan/moet worden om Toxocara-infectie tegen te gaan. Op de pagina over wormen bij honden lees je wat je nog meer kunt doen om het risico op een Toxocara-infectie te minimaliseren.
Door de vragen op Para Risk te beantwoorden over de levensstijl van je hond, ontvang je een gratis individueel parasietenrisicoprofiel. Neem dit mee naar de dierenartsenpraktijk voor persoonlijk advies over de best passende parasietenbestrijding.
Maandelijks ontwormen
De ESCCAP (afkorting voor European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) stelt richtlijnen op voor dierenartsen op het gebied van parasieten (inclusief de spoelworm). In de ESSCAP-richtlijn voor wormbestrijding staat letterlijk opgenomen:
“Een maandelijks behandelingsinterval wordt aanbevolen bij huisdieren in situaties met risico voor de volksgezondheid, zoals verblijf bij een familie met kleine kinderen waarbij het dier regelmatig in de tuin of elders buiten komt.”
Wat je wilt bereiken met ontworming tegen Toxocara is dat je de larven van de spoelworm doodt voordat ze eitjes kunnen gaan leggen in het lijf van de hond; die levenscyclus is 4 weken. Vandaar maandelijks ontwormen. Daarmee doorbreek je de vicieuze cirkel van eitjesuitscheiding in de omgeving.
We hopen dat je deze informatie interessant vond en het duidelijk heeft gemaakt wanneer en waarom maandelijks ontwormen van je hond zo ontzettend belangrijk is. Vraag advies bij je dierenarts.
Voor het best passende advies kun je de vragen op Para Risk gratis en eenvoudig beantwoorden. Dat resulteert in een risicoanalyse, waarmee je dierenartsenpraktijk parasietenbestrijdingsadvies op maat kan geven voor jouw hond.
Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.