Skip to main content
Kies een pagina suggestie of klik op het zoek icoon
X

Paardeninfluenza

Header paardeninfluenza

Een van de meest voorkomende en besmettelijke virussen onder paarden is paardeninfluenza. Toch zien we in de praktijk dat lang niet elk paard goed beschermd is tegen deze ziekte. Terwijl een simpele prik per jaar vaak al voldoende is om ernstige problemen te voorkomen. Door je paard tijdig te vaccineren, bescherm je niet alleen je eigen dier, maar help je ook mee aan het voorkomen van een uitbraak op stal of op wedstrijd.

Aandoening

Paardeninfluenza is een zeer besmettelijke luchtweginfectie veroorzaakt door het influenzavirus type A. Het virus verspreidt zich razendsnel via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld als een besmet paard hoest of niest en kan in een stal of op een evenement gemakkelijk overslaan op andere paarden. Vooral paarden die veel reizen of in contact komen met andere paarden (zoals op wedstrijden of op pensionstallen) lopen een verhoogd risico. Het virus kan via de druppeltjes in de lucht wel een afstand van 1-2 km afleggen en dus kunnen ook paarden die niet van het erf afkomen, besmet raken bijvoorbeeld door dieren in een naastgelegen weiland. 

Hoewel paardeninfluenza zelden dodelijk is, kan het je paard flink verzwakken en zorgen voor langdurige hersteltijd. Bovendien kan een influenza infectie zorgen voor hoge kosten zoals dierenartskosten, wedstrijden die moeten worden afgezegd en trainingsschema’s die onderbroken moeten worden. 

Symptomen van paardeninfluenza

De eerste symptomen van influenza treden meestal plotseling op en lijken in eerste instantie veel op een flinke verkoudheid. Let op de volgende verschijnselen: 

  • Symptoom paard

    Droge hoest, vaak langdurig en hardnekkig

  • Symptoom paard

    Koorts (tot 41°C)

  • Symptoom paard

    loomheid en lusteloosheid

  • Symptoom paard

    Neusuitvloeiing, meestal waterig en helder

  • Symptoom paard

    Verminderde eetlust

  • Symptoom paard

    Gezwollen lymfeklieren

paardenwelzijn

Wist je dat?

Een besmet paard al virusdeeltjes verspreidt voordat het zichtbaar ziek is? Dat betekent dat je paard een ander dier kan aansteken, zelfs als hij zelf nog nergens last van heeft.

Diagnose

De dierenarts kan op basis van de symptomen al een sterke verdenking hebben maar voor een definitieve diagnose wordt vaak een neusswab genomen of een bloedtest gedaan. Hiermee kan het influenzavirus worden aangetoond en eventueel worden uitgesloten dat het om een andere luchtwegaandoening gaat, zoals rhinopneumonie of bacteriële infecties.

Behandeling & herstel

Er is geen directe medicatie tegen het influenzavirus zelf, net zoals bij mensen moet het lichaam het virus zelf opruimen. Wel is het belangrijk om het paard goede ondersteuning te geven tijdens het herstel:

  • Symptoom paard

    Laat het paard goed uitrusten: minimaal 1 week per dag koorts, maar vaak langer

  • Symptoom paard

    Frisse lucht en goede ventilatie

  • Symptoom paard

    Hygiëne: voorkom dat andere paarden besmet raken

  • Symptoom paard

    In sommige gevallen: ontstekingsremmers of antibiotica bij een secundaire infectie

Een volledig herstel kan weken duren. Als het paard te snel weer aan het werk wordt gezet, vergroot dat de kans op complicaties, zoals chronische luchtwegproblemen.

Preventie: vaccineren is essentieel

Vaccineren tegen influenza is een veilige en zeer effectieve manier om je paard te beschermen. De meeste paarden reageren nauwelijks op het vaccin, en door de vaccinatie verminder je niet alleen de ernst van de klachten maar ook de verspreiding van het virus. Veel eigenaren denken pas aan vaccinatie als hun paard regelmatig op wedstrijd gaat, maar ook thuis op stal kan je paard besmet raken, bijvoorbeeld via een nieuw paard, een bezoekende hoefsmid of zelfs via je kleding. Daarnaast kan je paard dus ook gewoon in de wei besmet raken, omdat het virus een afstand van 1-2 km door de lucht kan afleggen. Daarom kiezen steeds meer paardeneigenaren ervoor om hun paard standaard jaarlijks te laten vaccineren, wedstrijd of niet. 

Als je wedstrijden rijdt in Nederland die onder de KNHS of FEI vallen, is het verplicht om je paard te vaccineren. 

Let op: voor wedstrijden gelden soms strikte regels over de geldigheid van vaccinaties. Check altijd het paspoort van je paard en houd de entdata goed bij. 

Vaccinatieschema

De vaccinatieschema’s die hiervoor worden aangehouden, zijn als volgt: 

Vaccinatieschema influenza

  • Symptoom paard

    Basisvaccinatie: twee entingen met 4 tot 6 weken ertussen

  • Symptoom paard

    Daarna: jaarlijkse herhaling (soms halfjaarlijks bij intensief sportgebruik)

  • Symptoom paard

    Booster: 5 à 6 maanden na de tweede enting

  • Symptoom paard

    Jonge dieren zijn gevoelig voor virusinfecties. Vaccineer je veulen vanaf 6 maanden volgens schema.

Twijfel je over de gezondheid van jouw paard? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.