Skip to main content
Kies een pagina suggestie of klik op het zoek icoon
X

Lintwormen

Header_LFC_Kat_Dierwelwelzijn_Lintwormen

Lintwormen bij katten

Katten met vlooien en katten die op vogels en/of knaagdieren zoals muizen jagen lopen het risico om besmet te raken met lintwormen. Ook kunnen vlooien lintwormen overdragen. Daarnaast kunnen lintwormen kunnen ook mensen besmetten. Sommige lintwormsoorten kunnen ernstige ziekteverschijnselen geven.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen zijn platte, segmentachtige parasieten die in de darmen van katten leven. De meest voorkomende soort bij katten is Dipylidium caninum, ook wel bekend als de ‘vlooien lintworm’, die - de naam zegt het al een beetje - wordt overgedragen via vlooien. Andere lintwormsoorten, zoals Taenia of Echinococcus, kunnen via rauw vlees of prooien worden opgelopen.

Hoe raakt een kat besmet met lintworm?

Katten lopen besmetting met lintwormen op verschillende manieren op:

  • Control

    Door het inslikken van een besmette vlo tijdens het likken of krabben.

  • Control

    Door het eten van besmette prooidieren zoals muizen of vogels.

  • Control

    Via rauw vlees dat lintwormlarven bevat en niet bevroren is geweest.

Veel katten vangen prooidieren, zoals muizen en vogels. Jagen is natuurlijk gedrag van katachtigen. Omdat katten dit veel vaker doen dan honden, zien we ook veel vaker lintwormbesmettingen bij katten dan bij honden in Nederland.

Symptomen lintwormbesmetting

Nu vraag je je als katteneigenaar misschien af of je aan je kat kunt zien dat hij/zij besmet is met lintworm, en zo ja hoe? De meest voorkomende tekenen van lintwormbesmetting bij katten zijn:

  • Control

    Jeuk rond de anus (kat schuurt met achterwerk over de grond).

  • Control

    Witte, rijstkorrelachtige segmenten in de ontlasting of rond de anus.

  • Control

    Gewichtsverlies ondanks normale eetlust.

  • Control

    Soms braken of diarree.

Diagnose

Wist je dat ongeveer één op de drie katten besmet is met lintworm? De diagnose van een lintwormbesmetting wordt bij een kat meestal gesteld door het vinden van lintwormsegmenten in de ontlasting of rond de anus. Je dierenarts weet deze wel te herkennen. Ook kan je dierenarts een onderzoek uitvoeren met behulp van uitwerpselen van je kat. 

Behandeling

Behandeling bestaat uit ontworming met een middel dat effectief is tegen lintwormen bij de kat, zoals praziquantel. Vaak is een combinatiemiddel nodig dat ook andere wormsoorten aanpakt. 

Er zijn tegenwoordig via de diererenarts ook parasietenbestrijdingsmiddelen verkrijgbaar, die je kat in één maandelijkse behandeling effectief beschermen tegen zowel verschillende wormsoorten als tegen vlooien en teken.

Informeer bij de dierenartsenpraktijk naar het best passende parasietenbestrijdingsmiddel voor jouw kat. Beantwoord vooraf de Para Risk vragen en vraag persoonlijk advies tijdens je eerstvolgende bezoek of neem telefonisch contact op met je dierenarts.

Preventie

Gezien de risico’s en natuurlijk gedrag van katten is het als eigenaar verstandig om je kat zoveel mogelijk te beschermen tegen lintwormbesmetting. Een paar tips daarvoor:

  • test 2_02 with 60px

    Regelmatige vlooienbestrijding is cruciaal. Wanneer je je kat behandelt met een effectief middel tegen vlooien, dan kan de kat in ieder geval geen lintwormbesmetting via vlooien oplopen.

  • test 2_02 with 60px

    Ontworm je kat volgens het advies van je dierenarts. Bij katten die risico lopen op lintwormbesmetting is het advies om maandelijks te ontwormen.

  • test 2_02 with 60px

    Vermijd het voeren van rauw vlees (zeker als dat niet bevroren geweest is).

  • test 2_02 with 60px

    Beperk de jachtmogelijkheden van buitenkatten - indien en voor zover mogelijk.

Waarom is het belangrijk?

Lintwormen kunnen ongemak veroorzaken bij je kat en in sommige gevallen ook een risico vormen voor mensen. Zorgen voor je kat betekent ook: voorkomen is beter dan genezen. Enorme jeuk aan je anus is gewoon heel erg vervelend, daar kun je je vast wel een voorstelling bij maken. En dat is te voorkomen. Goede preventie beschermt zowel je kat als je familie.

Twijfel je over de gezondheid van jouw kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.