Skip to main content

Hoge bloeddruk

Header_LFC_Kat_Diergezondheid_Hoge bloeddruk
Dr. Kat Bloeddruk

Een kat met hoge bloeddruk

Maar liefst één op de vijf katten krijgt te maken met een te hoge bloeddruk, oftewel hypertensie. Met name oudere katten krijgen hier veel mee te maken. Wist je dat je kat al vanaf de leeftijd van 7 jaar een oudere kat is?

Hypertensie is een chronische aandoening, dat wil zeggen dat het niet een tijdelijk probleem is. Hypertensie heeft schadelijke gevolgen voor veel organen zoals de nieren, hersenen en het hart. 

Hypertensie kan ook onherstelbare schade brengen aan bloedvaten en de ogen, zelfs met blindheid tot gevolg. Behandeling van hoge bloeddruk is daarom altijd noodzakelijk; het is voor katten net zo ernstig als voor mensen.

Aandoening

Hypertensie bij de kat wordt wel de 'sluipmoordenaar' genoemd. Je merkt namelijk vaak lang niets aan je kat, terwijl een hoge bloeddruk heel schadelijke gevolgen heeft. Een kat met een hoge bloeddruk kan iets gaan mankeren aan zijn vitale organen. Bijvoorbeeld de nieren, ogen, hersenen, hart en bloedvaten. 

Als de hoge bloeddruk van je kat niet wordt behandeld, dan kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen waardoor hij/zij minder lang en minder leuk leeft. Hypertensie bij de kat gaat vaak gepaard met andere ziektes: zo'n twee derde van alle katten met een hoge bloeddruk heeft of krijgt bijvoorbeeld vaak ook chronische nierziekte. Een overactieve schildklier komt ook vaak voor. 
 

Doorbreek de negatieve spiraal

Een hoge bloeddruk heeft dus schadelijke gevolgen voor organen. Maar andersom zorgen bijvoorbeeld beschadigde nieren ook voor een hoge bloeddruk. Wanneer de ene aandoening niet goed wordt behandeld, kan dat mogelijk de andere veroorzaken of verergeren. Behandeling van hoge bloeddruk of een andere aandoening is daarom noodzakelijk; het is voor katten net zo ernstig en vervelend als voor mensen.

Symptomen

Het herkennen van de symptomen van hypertensie bij katten kan lastig zijn, omdat ze subtiel en geleidelijk kunnen optreden. Katten zijn van nature heel goed in het verbergen van hun pijn of ongemak. Aan de meeste katten met een hoge bloeddruk merk je niets op. Je moet echter niet wachten totdat je signalen ziet, want dan is het kwaad vaak al geschied.

Urgente signalen zijn onder andere plotseling verlies van gezichtsvermogen (blindheid), bloed in de urine, toevallen, desoriëntatie, en veranderingen in gedrag zoals meer drinken en plassen. Omdat deze symptomen vaak ook bij andere aandoeningen voorkomen, is het belangrijk om alert te zijn en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen.

Minder opvallende signalen vind je vaak terug in het gedrag van je kat. Een kat met een hoge bloeddruk kan zich soms toch anders gaan gedragen: hij/zij verstopt zich wat vaker, is soms sloom en lijkt wat afwezig.

De signalen kunnen ook samenhangen met een andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer drinken en plassen, minder eetlust, braken en afvallen.
    Mogelijk hangt de hoge bloeddruk samen met nierproblemen.
  • Schrikkerig, opgejaagd, meer eetlust en toch afvallen.
    Soms gaat dit gepaard met braken, diarree en meer drinken en plassen. Er is misschien sprake van een schildklieraandoening.
  • Plotselinge blindheid of verlamming in het gezicht door een hersenbloeding.
    Dit zijn directe schadelijke consequenties van hoge bloeddruk bij je kat.


Het is aan te raden om zo nu en dan aandacht te besteden aan de signalen waaraan je pijn bij je kat kunt herkennen. Zie je een van de tekenen? Of heb je het idee dat je kat zich, hoe subtiel ook, anders gedraagt? Maak dan altijd voor de zekerheid een afspraak bij de dierenarts.

Diagnose

De diagnose van hypertensie bij katten wordt meestal gesteld door middel van een bloeddrukmeting. Dit kan gebeuren tijdens een routine gezondheidscontrole, vooral als je kat ouder is of al bestaande gezondheidsproblemen heeft.

Het vasttellen van een hoge bloeddruk bij een kat is redelijk eenvoudig en snel te doen: het meten van de bloeddruk is een beetje vergelijkbaar met hoe dat bij mensen wordt gedaan. Je kat heeft van het onderzoek geen pijn.

Naast de bloeddrukmeting kan de dierenarts soms reden zien om aanvullende tests te doen, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek en echografie. Hij/zij controleert dan op om eventuele onderliggende aandoeningen zoals nierziekte of schildklierproblemen.

Wat is spiegelen?

Wanneer de dierenarts de hoge bloeddruk onderzoekt, kan hij/zij soms ook de ogen van je kat 'spiegelen'. Op die manier kan de dierenarts nagaan of er aanleiding is om de bloeddruk verder te onderzoeken. De dierenarts kijkt dan met een speciaal spiegeltje en een lampje in de ogen van je kat. Je kat heeft daar geen pijn van. Tijdens het spiegelen van de ogen kan de dierenarts dingen zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Heb je zelf het idee dat er een verandering in de ogen van je kat te zien is? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts.

Behandeling

Met de juiste zorg en behandeling kunnen katten met hypertensie een prettig leven leiden. Wel hebben ze daarbij levenslang medicatie nodig. Het is daarom belangrijk om, ook als de bloeddruk met medicatie stabiel is geworden, regelmatig op bezoek blijft gaan bij uw dierenarts voor controle. De dierenarts kan dan controleren hoe de aandoening zich ontwikkelt en of de dosering van het medicijn bijvoorbeeld moet worden aangepast. Ook kan de dierenarts goed in de gaten houden of er naast de hoge bloeddruk nog andere problemen kunnen zijn. Zo zorg je samen met je dierenarts voor een zo lang en prettig mogelijk leven voor je kat.

Katten hebben positieve invloed op bloeddruk van mensen

Preventie

Zoals gezegd laten katten van nature niet snel pijn of ongemak zien. Regelmatige controles door de dierenarts kunnen ervoor zorgen dat eventuele problemen toch snel worden opgespoord. 

Voor oudere katten (vanaf zeven jaar) komt dat neer op één controle per jaar. Voor katten ouder dan elf jaar is het advies om zeker twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Een kat laat vaak pas doorschemeren dat hij niet in orde is, als de aandoening erger wordt. 

Het komt dan ook regelmatig voor dat eigenaren niet door hebben dat hun kat ziek is. Zeker oudere katten lopen meer risico om ziek te worden, en daarom is het belangrijk om hen vaker te laten controleren.

De dierenarts kent jouw kat, is op de hoogte van zijn medische geschiedenis en kan optreden voordat de problemen ontstaan. Tijdig starten met de juiste behandeling kan grotere schade en pijn bij je kat voorkomen. Daarom zijn regelmatige controles, zeker voor oudere katten, heel belangrijk. In de maand oktober doen veel dierenartsenpraktijken mee met de Maand van de Oudere Kat.

Twijfel je over de gezondheid van jouw kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.